Destylarnia Caol Ila w marcu zagości w Poznaniu.
Kiedyś głównie whisky do blendów, dziś to popularne malty z Islay.
Caol Ila położona niedaleko Portu Askaig, na szkockiej wyspie Islay. Działa od 1846 roku z trzema przerwami w latach 1930-1937, 1942-1945 z powodu braku dostawy jęczmienia do Wielkiej Brytanii i 1974-1975 z powodu zburzenia starej siedziby i wybudowania nowej. Nowy budynek posiadał już 6 alembików.
Dziś destylarnia tworzy popularne malty z Islay, ale warto wiedzieć, że do lat 90, destylarnia skupiając się wyłącznie na produkcji whisky do blendów, pojawiał się jako czyli official bottling stosunkowo rzadko i to głównie w serii Rare Malts.
Wyroby destylarni zachwycają niejedne kubki smakowe – a poczuć ten niezwykły smak będzie można już w dniach 1-2 marca w Poznaniu!