Lagavulin na Poznań Whisky Festival!
Nowe smaki na Poznań Whisky Festival. Lagavulin to kolejna marka, która wywodzi się z koncernu Diageo
Zyskała światową sławę dzięki intensywnemu i dymnemu smakowi, który stanowi niezapomniane doświadczenie dla miłośników torfowego aromatu. To trunek doceniany przez koneserów, dla których w każdym łyku odkrywają się nowe niuanse smakowe. Lagavulin to nie tylko whisky, to podróż przez historię i tradycję destylacji, której korzenie sięgają 1816 roku.
Produkowana przez White Horse Distillers kiedy to John Jonston oraz Archibald Campbell zbudowali w jednym miejscu dwie gorzelnie: Lagavulin i drugą, której losy nie są do końca znane. Mówi się, że nielegalna produkcja whisky na wyspie sięgać może roku 1742.
Destylarnia znajduje się w Port Ellen, na wyspie Islay w Szkocji. Nazwa jest anglicyzacją gaelickiego lag a'mhuilin, co znaczy młyn w dolinie.
Destylarnia posiada 4 alembiki i utrzymuje produkcję na maksymalnym poziomie – czyli 2,7 milionów litrów rocznie – z czego większość wykorzystywana jest do produkcji wersji single malt.
Fanów whisky zapraszamy 1-2 marca 2024 do Poznania!