Whisky PAPROCKY w gronie wystawców
Whisky PAPROCKY to autorski projekt rodzinny stworzony z pasją.
Do produkcji whisky PAPROCKY użyto wyłącznie destylatu ze słody jęczmiennego i krystalicznie źródlanej wody. Za tą polską marką stoi rodzina Bartol, znana z ponad 30-letniej produkcji alkoholi.
Każda z butelek leżakuje w dębowych, niestarzonych beczkach (tzw. medota Virgin Oak), dzięki czemu jej smak przepełniają dobrze wyczuwalne nuty wanilii i karmelu. Indywidualny charakter podkreślają też etykiety z wpisywaną przez samego założyciela firmy, p. Bogdana, numeracją.
Czego mogą spodziewać się zwiedzający?
PAPROCKY SINGLE MALT (40%)
![Whisky Paprocky - Poznań Whisky Festival](/media/kaahmavd/paprocky_single-malt.png?width=326&height=600)
NOS: subtelny, delikatny, słodki, owocowy. Dużo jabłek i gruszek, słód z odrobiną cierpkiego jabłka, cytrusy i szczypta tytoniu.
USTA: whisky oleista po chwili dochodzą nuty eukaliptusa, nieco przypraw korzennych - cynamon, lekki pieprz.
FINISZ: goryczka grejpfruta, owoc granatu, kwaskowe i gorzkie jabłka, słód, lekka słoność i mączność.
PAPROCKY SINGLE BARREL CASK 1624 (40%)
![Whisky Paprocky - Poznań Whsky Festival](/media/djknzwwp/paprocky_single-barrel.png?width=326&height=600)
NOS: przyjemny, owocowy, rześki, dużo jabłek, słodkich gruszek williams.
USTA: bardzo lekka, w irlandzkim stylu, łatwa do picia, dużo słodkich gruszkowych nut.
FINISZ: najpierw słód, dalej owocową słodycz, konsekwentnie jabłka i gruszki, odrobina cynamonu, karmelowy słód. Jej lekkość przywodzi na myśl irlandzkie Single Pot Still.