Organizator:

Whisky PAPROCKY w gronie wystawców

Podziel się

Whisky PAPROCKY to autorski projekt rodzinny stworzony z pasją.

Do produkcji whisky PAPROCKY użyto wyłącznie destylatu ze słody jęczmiennego i krystalicznie źródlanej wody. Za tą polską marką stoi rodzina Bartol, znana z ponad 30-letniej produkcji alkoholi.

Każda z butelek leżakuje w dębowych, niestarzonych beczkach (tzw. medota Virgin Oak), dzięki czemu jej smak przepełniają dobrze wyczuwalne nuty wanilii i karmelu. Indywidualny charakter podkreślają też etykiety z wpisywaną przez samego założyciela firmy, p. Bogdana, numeracją.

Czego mogą spodziewać się zwiedzający?

PAPROCKY SINGLE MALT (40%)

 

Whisky Paprocky - Poznań Whisky Festival

 

NOS: subtelny, delikatny, słodki, owocowy. Dużo jabłek i gruszek, słód z odrobiną cierpkiego jabłka, cytrusy i szczypta tytoniu.

USTA: whisky oleista po chwili dochodzą nuty eukaliptusa, nieco przypraw korzennych - cynamon, lekki pieprz.

FINISZ: goryczka grejpfruta, owoc granatu, kwaskowe i gorzkie jabłka, słód, lekka słoność i mączność.

 

PAPROCKY SINGLE BARREL CASK 1624 (40%)

 

Whisky Paprocky - Poznań Whsky Festival

NOS: przyjemny, owocowy, rześki, dużo jabłek, słodkich gruszek williams.

USTA: bardzo lekka, w irlandzkim stylu, łatwa do picia, dużo słodkich gruszkowych nut.

FINISZ: najpierw słód, dalej owocową słodycz, konsekwentnie jabłka i gruszki, odrobina cynamonu, karmelowy słód. Jej lekkość przywodzi na myśl irlandzkie Single Pot Still.